Category:  Pieczone

Przepisy kulinarne » Jak przygotowane? » Archive by category "Pieczone"

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki są bardzo funkcjonalne, ponieważ możemy je wziąć ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę czy po prostu zjeść w domu. Nie ma przy nich za dużo roboty a efekt naszych starań jest przepyszny :)



  • 380g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60g miękkiego masła
  • 7g suchych drożdży
  • 4 łyżeczki tartej
  • 400g śliwek węgierek
  • Kruszonka:
  • 90g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60g roztopionego masła

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, , , , jajko, żółtko, , cukier, i wyrabiamy ciasto – musi być gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 części, formujemy kulki, układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Gdy bułki wyrosną za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia (w tym miejscu ciasto musi być cienkie), następnie we wgłębienia wsypujemy bułkę tartą (około 1/2 łyżeczki na każdą drożdżówkę), układamy śliwki bez pestek przekrojone na pół, smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w 190° przez około 20 minut.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami.

Smacznego :-)

Tarta z brzoskwiniami

Ta tarta nie tylko wspaniale wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Przyznam, że robiłem ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni :) Domownikom tak bardzo smakowała, że po 30 minutach prawie nic nie zostało. Myślę, że to ostatnie zdanie jest najlepszą „reklamą” tego deseru :)



  • 270g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 110g cukru pudru
  • 250ml kremówki
  • 2
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 50ml soku z puszki po brzoskwiniach
  • 1 łyżka tartej
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Mało, puder, żółtka oraz mąkę zagniatamy do momentu utworzenia się gładkiej kuli.

Powstałe ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godzin (ciasto musi być twarde).

W międzyczasie w dużej misce mieszamy ze sobą kremówkę, jajko, , mąkę, budyń oraz sok brzoskwiniowy, aż powstanie gładki sos.

Foremkę smarujemy masłem, ścieramy zamrożone ciasto na dużych oczkach i dopasowujemy je do formy.

Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Wyciągamy ciasto, posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy pokrojone , zalewamy sosem i pieczemy jeszcze 20-30 minut (aż wierzch się przyrumieni).

Smacznego :-)

Faszerowany mostek cielęcy

Drobnoustrój ten jest uważany za doskonały przeciwutleniacz. To pomaga ludziom odzyskać z powodu niedożywienia. Jest to szczególnie korzystne rozwiązanie niedożywienia otrzymanego z proszku na czczo. Bacillus coagulans probiotyk gatunki żywych mikroorganizmów, które są obecne w wielu produktach żywnościowych na rynku. Ten korzystny bakteria została daje korzyści dla zdrowia, zwłaszcza gdy podaje się w odpowiednich ilościach. Badania pokazują, że dzienne spożycie suplementów diety zawierających te bakterie pomagają utrzymać delikatną równowagę jelitową. Stwierdzono również okazał się być skutecznym sposobem na zwiększenie układu odpornościowego. Są to tylko niektóre z wielu pożytecznych bakterii, które są obecne w wielu różnych rodzajów produktów probiotycznych, które są łatwo dostępne na rynku. Możesz również wspierać probiotyk wzrost układu pokarmowego poprzez zwiększenie ilości hodowanych produktów mlecznych można jeść. To bardzo pomaga, aby jeść żywności, które zwiększają probiotyk wzrost. To obejmuje sery, jogurty i inne formy produktów mlecznych. Dlatego, gdy następnym razem zrobić zakupy spożywcze upewnij się, aby odebrać produkty spożywcze zawierające dobre bakterie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Bacillus coagulans probiotyków, a następnie przejść do http://www.ganedenlabs.com/. Bakterie coagulans mogą być dodawane do różnych produktów spożywczych, które promują zdrowie jelit. Sprawdź produkty zwane Digestive Advantage. Zapraszamy do odwiedzenia naszej witryny, na dobre bakterie.

gotowanie